Följande text är direkt kopierad från Team LillaMy's Hemsida:
"Ankarupptagning
När du fiskat klart kommer det tråkiga jobbet att ta upp ankaret. Att hala upp ett tungt ankare med kätting från stora djup med handkraft är inget kul. Vid stark ström är det ännu besvärligare då det är svårt att hålla igång båten mot strömmen under tiden ankaret halas upp. Kanske drar man sig för att ankra över huvud taget. Så behöver det inte vara. På ”Lilla My” halar vi inte en enda meter ankarlina för hand! Det enda vi behöver göra är att lyfta in ankare och kätting i båten. Vi använder en ankarupptagare.
Så här gör du den:
Du behöver en flytkropp som klarar att lyfta mer än vad ditt ankare och kätting väger. Snåla inte. Går det så välj något som lyfter i alla fall en och en halv gång ankaret och kättingens vikt. Vi använder en förtöjningsboj av cellplast från Biltema med en bärighet på 31 kilo. Ytan har vi klätt med glasfiberspackel för att den ska hålla. Du kan använda en boj, en eller flera fendrar eller helt enkelt en gammal stor plastdunk. Det viktiga är att den klarar att bära ankarutrustningens vikt och har något man kan fästa en lina i. Den får gärna göra lite motstånd i vattnet.
Under bojen ska du fästa en kortare lina, ca 50 – 100cm, och i linans ände ska det sitta en ankarupptagningsrulle eller en stor öppningsbar ring. Gör en rulle så sker upptagningen smidigare. Du behöver: en kölrulle, en mässingbult som väl går igenom kölrullen, två plattjärn av aluminium, ett par mindre rostfria bultar med muttrar, ett schackel samt en klappsprint.
Bocka plattjärnen enligt skissen och borra hål för mässingbulten. Borra hål för de mindre bultarna och fäst ihop plattjärnen. Borra hål för schacklet längst upp. Lägg kölrullen till rätta mellan plattjärnen och trä igenom mässingbulten. Tryck ihop plattjärnen runt kölrullen. Men den ska kunna rulla på bulten! Gör nu ett märke på bulten strax utanför plattjärnet på gängsidan. Här ska du borra ett hål genom bulten lagom stort för din klappsprint. Borra i bulten. Fäst ihop grejorna, smörj mässingbulten med fett och bind på linan mellan rullen och flytkroppen – din ankarupptagare är klar!
För att ankarupptagaren ska fungera måste din ankarkätting väga mer än ditt ankare!
Så här använder du din ankarupptagare:
Du ligger och fiskar med ankarlinan fäst i fören och vill ta upp ankaret. Starta motorn och låt den gå på tomgång. Nu ska du fästa ankarlinan i aktern och samtidigt trä på ankarupptagaren på den. Har du en öppen båt gör du så här:
Ta med den lösa linan du har i båtens för till aktern utan att lossa den från pollaren i fören. Gör fast linan i akterpollaren.
Kör framåt mot ström/vind. Starta med att gör en liten gir så att du inte kör över linan. Lossa linan från pollaren i fören.
Nu sitter ankarlinan fast i din akter. Fortsätt kör framåt och förbi din ankringspunkt. Ankaret kommer att lossna och släppa från bottnen på grunda av ankarlinans motstånd i vattnet. Här är det viktigt att ha monterat med buntband så att ankaret har möjlighet att dras loss baklänges.
Öppna din ankarupptagare genom att dra ut klappsprinten och trä på den på ankarlinan. Att du använde plattjärn av aluminium är nu en fördel då de inte är så stumma. Du behöver inte dra ut hela bulten och ankarrullen utan kan öppna lite i ena änden bara. Sätt i klappsprinten.
Släng i ankarupptagaren och fortsätt köra. Ankarupptagaren kommer att åka med båten men samtidigt förflytta sig akterut eftersom den gör motstånd i vattnet. Allt mer av ankarlinan kommer att dras igenom rullen ända tills slutligen ankarkättingen dras igenom rullen. Att ha en rulle är nu bättre än en öppningsbar ring då kättingen smidigare rullar över rullen.
När all kätting dragits igenom ankarupptagaren hänger den på ena sidan och ankaret på andra. Nu rör sig ankarupptagaren i samma fart som båten. Du kan nu slå ifrån motorn. Ankaret kommer inte att rusa mot botten eftersom kättingen väger mer än det.
Nu kan du i lugn och ro driva tillbaka mot din ankarupptagare som ligger och flyter akter om dig och samtidigt ta in alla löslina som ligger och flyter. Stuva ned den fint i din ankarback så går ankringen smidigt nästa gång.
Kättingen och ankaret hänger under bojen på vars sin sida. När du tagit in all lina måste du lyfta in dem för hand tillsammans med bojen. Men det klarar du säkert!"
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar